Over Highland Park
Highland Park onderscheidt zich als de meest noordelijke distilleerderij van Schotland, op het noordelijke eiland Orkney. Deze prachtige maar geïsoleerde distilleerderij heeft een indrukwekkend aanbod aan officiële bottelingen.
Kenmerken
Het kernassortiment van de officiële bottelingen van de distilleerderij bestaat uit een 12-jarige, 18-jarige, 21-jarige, 25-jarige, 30-jarige, 40-jarige, 50-jarige en een ‘Dark Origins’-botteling, die gebruikmaakt van tweemaal zoveel sherryvaten voor het eerst vullen dan het klassieke Highland Park 12 jaar oud, wat resulteert in een van nature donkerdere en rijkere smaak.
De distilleerderij heeft ook een reeks speciale bottelingen, waaronder het assortiment “Valhalla”, een reeks distilleerderedities genoemd naar de Noorse mythologische goden, evenals een Orcadian-serie vintage bottelingen. De Orcadian Vintage-serie bestaat momenteel uit een botteling uit 1964, 1968, 1970, 1971 en 1976. Highland Park wordt ook gebruikt als een belangrijk onderdeel van de Famous Grouse whiskymix.
Historie
Behalve dat het de meest noordelijke is, is Highland Park ook een van de oudste nog werkende distilleerderijen in Schotland. De distilleerderij beweert dat hij in 1798 werd opgericht, maar het is redelijk verstandig om alle ‘oprichtingsdata’ in de 18e eeuw met een redelijke mate van scepsis te benaderen. Het is meer dan mogelijk dat er rond die tijd een grote hoeveelheid illegale distillatie plaatsvond op de site van Highland Park, aangezien we enorme hoeveelheden historische bronnen hebben die aangeven dat Orkney een echt broeinest was voor illegale distillatie. Er zijn talloze legendes over de mate waarin illegale distillatie plaatsvond op Orkney, waarvan er vele betrekking hebben op de burgemeester van Kirkwall, de hoofdstad van Orkney, die een grote smokkelaar was.
De eerste licentie voor het distilleren van whisky werd in 1826 verleend aan Highland Park, waarbij Robert Borwick toezicht hield op de productie. De familie Borwick behield de controle over de locatie tot 1895, toen James Grant, de eigenaar van Glenlivet Distillery, het kocht. Grant verhoogde de capaciteit van de distilleerderij en voegde nog twee stills toe. De operatie bleef bloeien onder het beheer van Grant en in 1937 had Highland Park de aandacht getrokken van Highland Distillers, die de site had gekocht. In 1979 besloot Highland Distillers een andere tactiek te hanteren met betrekking tot de verkoop van hun single malt. In plaats van het grootste deel van de op de locatie geproduceerde alcohol te gebruiken voor het mengen, besloot het management in plaats daarvan een serieuze investering te doen in de marketing van Highland Park als single malt. Deze slimme zet verhoogde de verkoop van Highland Park enorm. Highland Park, dat altijd bij de tijd paste, opende in 1986 een bezoekerscentrum. In 1999 verwierven de Erdington Group en William Grant & Sons Highland Distillers. De distilleerderij en het bezoekerscentrum ondergingen een enorme renovatie, waarbij meer dan 2 miljoen GBP werd uitgegeven. Onder zijn nieuwe eigendom is Highland Park zich blijven ontwikkelen en uitbreiden. In 2003 werd een Highland Park 30 jaar oud geïntroduceerd, debuteerde in Amerika en verhuisde vervolgens naar het VK. De distilleerderij heeft sindsdien andere nieuwe bottelingen geïntroduceerd, zoals het recente Valhalla-assortiment en de Ambassador’s Cask.