Over Sonnema Berenburg
Toen Fedde Sonnema, een eigenwijze herbergier uit dezelfde tijd, een persoonlijk tintje wilde geven aan het bestaande ‘Beerenburg’-label, werd’ Sonnema Berenburg ‘gespeld met de ene’ e ‘geboren. Dit product bestaat uit jeneverbessen, laurierblad, gentiaanwortel, sandelhout, centaurium met het toegevoegde esblad en sinaasappelschil wat zorgt voor een onderscheidend product. Het kruidenmengsel wordt in 24 uur geproduceerd en eerst in water gedrenkt voordat het aan de jenever wordt toegevoegd waar het 2-3 dagen rust.
Kenmerken
Meestal worden alle derivaten van Berenburg genoten met cola, citroen ijsthee of citroensap. Een extra opmerking voor de nieuwsgierige (of verwarde) lezer: kruiden die aan jenever (gin) worden toegevoegd, worden geclassificeerd als Berenburg (verkeerde benaming), maar wanneer kruiden aan brandewijn (brandewijn) worden toegevoegd, wordt het geclassificeerd als een kruidenlikeur.
Kruiden- en specerijenlikeuren vormen een van de subcategorieën van de brede likeurfamilie, die afkomstig is uit de kloosters van Europa waar monniken door de eeuwen heen kruidengeneesmiddelen ontwikkelden voor verschillende aandoeningen. Veel kruiden- en specerijenlikeuren dragen nog steeds de naam van de kloosterorden waaruit ze afkomstig zijn.
Kruiden- en specerijenlikeuren zijn een van de meest intrigerende categorieën likeur, aangezien de recepten in veel gevallen een goed bewaard geheim zijn, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Zowel zoetheid als bitterheid komen voor in verschillende soorten kruiden- en specerijenlikeuren. Sommige stijlen smaken medicinaal en aards, terwijl andere vanille, kaneel en andere zoete kruiden vertonen. Deze diversiteit maakt ze tot een veelzijdig onderdeel van de cocktailbibliotheek.
Historie
Vanaf het midden van de 17e eeuw kochten zeelieden geformuleerde kruidenverpakkingen die bekend stonden als ‘Echte Gastro-Kruiden’. Deze kruiden zouden worden gemengd met jenever (gin) of brandewijn (brandewijn) en hadden de reputatie elke kwaal te genezen. Een kruidenpakket droeg de naam ‘Beerenburg’ naar de maker Henry Beerenburg, een lokale kruidenhandelaar gevestigd in Amsterdam.
Naarmate de populariteit van Beerenburg groeide, met name in Friesland (een kustprovincie ten noorden van Nederland) en in mindere mate in Groningen, kwamen er veel variaties op de proppen om de compositie te repliceren. Deze werden meestal geproduceerd door apothekers die geld wilden verdienen aan de beroemde ‘medicinale’ eigenschappen. Hoewel de concurrenten hun product niet als ‘Beerenburg’ konden bestempelen, zouden ze de naam enigszins wijzigen om ervoor te zorgen dat hun product hetzelfde succes zou delen als de maker. Later in 1864 kocht een onlangs weduwe Anjenette Joustra het originele recept van ‘Beerenburg’ en begon haar eigen distilleerderij genaamd ‘Widow Joustra’, waar ze de Beerenburg-kruiden produceerde met Nederlandse jenever (gin). Tegenwoordig zijn de distilleerderijen van Widow Joustra en Meekma de enige distilleerderijen die de naam mogen dragen.
Er zijn nu variaties zoals ‘Berenburg’ zonder de ‘e’ & ‘Beerenburger’ met als meest bekende de ‘Sonnema Berenburg’. Elk merk is uniek en beschouwt hun eigen product als het beste voorbeeld met hun recept tot geheimhouding. Wat bekend is, is dat ze elk gemeenschappelijke elementen delen, namelijk jeneverbessen, sandelhout, laurier, gentiaanwortel, centaurium en een gehalte van 30% alc / vol.
Historie
De Richard Hennessy cognac is de belichaming van 250 jaar geschiedenis, kennis en expertise van het Maison Hennessy, met een unieke mix van uitzonderlijke en zeldzame eaux-de-vie.