Over Bowmore

Elke fles Bowmore single malt Scotch whisky is gevormd door de voortreffelijke smaken van de zorgvuldig geselecteerde eikenhouten vaten, afgerond door de Hebridische lucht, en krijgt karakter door het langzame verstrijken van de tijd.

Bowmore staat bekend om het produceren van een grote verscheidenheid aan whisky’s van verschillende leeftijden en afwerkingen. Hoewel deze praktijk kan worden beschouwd als een marketingtruc in plaats van als een effectieve techniek om de kwaliteit te verbeteren, heeft het het bedrijf in staat gesteld een eclectisch aanbod van smaak en prijs aan te bieden. Bowmore-whisky is milder dan de drie zuidelijke Kildalton-distilleerderijen en heeft, zoals hierboven vermeld, verschillende turfachtige en zoute smaken. De smaak en locatie passen perfect bij elkaar. Zowel in het midden van de zuidelijke en noordelijke distilleerderijen op het eiland.

Kenmerken

Bowmore is een typische Islay-whisky. Het heeft een zware turfrook en veel zee- en zoutaroma’s. De specialiteit van het karakter van de Bowmore-distilleerderij is de lichte violette bloementoon. In sommige bottelingen zit deze toon verborgen achter zware sherry- of wijnaroma’s, maar hij is er nog steeds als je hem zorgvuldig genoeg proeft.

De bottelingen van de distilleerderij zijn vrij uitgebreid en variëren van leeftijdloze whisky’s zoals de Legend tot zeer hoogwaardige oude jaargangen zoals de Black Bowmore 1960. Er zijn nogal wat whisky’s met rijping van sherry of sommige sherryvaten in de bottelingen gevat. Dit past heel goed bij de turfrook.

Historie

Bowmore is de oudste distilleerderij van Islay en de thuisbasis van ‘s werelds oudste whiskyrijpingsmagazijn, the No. 1 Vaults. In dit legendarische pakhuis wordt Bowmore-whisky al bijna 240 jaar zorgvuldig gerijpt door onze meester-distilleerders.

De eerste geregistreerde vermelding van de Bowmore-distilleerderij dateert van 1779. Lokale kennis suggereert dat distillatie bijna tien jaar eerder is begonnen. De oprichter van Bowmore, de koopman David Simpson, kocht het land in 1766.

Na zijn dood viel de distilleerderij in handen van een Duitse familie genaamd Mutter. Ze veranderden de productie in een moderner proces en kochten ook een stoomschip om de distilleerderij te voorzien van geïmporteerde gerst en kolen.

De distilleerderij bleef tot 1925 in handen van de Duitsers, die ze vervolgens verkochten aan J.B.Sheriff and Co.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de distilleerderij gesloten en verbleef het RAF Costal Command in de gebouwen voor de oorlog tegen de onderzeeërs. In 1951 werd het bedrijf Bowmore Morrison opgericht. Later in 1994 kocht het Japanse bedrijf Suntory Bowmore en bezit ze nog steeds.

Bowmore | Slijterijhenkpeter | Bunschoten-Spakenburg

 – Ons Bowmore aanbod –

Bowmore Devil’s Cask III

199.00
Lees meer

Bowmore Mizunara Cask Finish

2,199.00
Lees meer

Bowmore 23 years Port Cask 1989

459.00
Lees meer

Bowmore Vault Edition No.1

130.00
Toevoegen aan winkelwagen