Over The Macallan
The Macallan-distilleerderij is een single malt Scotch whiskystokerij in Craigellachie, Moray. Macallan Distillers Ltd is een volledige dochteronderneming van de Edrington Group, die het merk in 1999 van Highland Distillers heeft gekocht.
The Macallan wordt over het algemeen beschouwd als de op één of drie na bestverkopende single-malt whisky, naast Glenfiddich en, volgens sommigen, Glenlivet.
Oorspronkelijk werd de Macallan alleen gerijpt in eikenhouten sherryvaten die vanuit Jerez, Spanje naar de distilleerderij werden gebracht. Begin 2004 introduceerde The Macallan een nieuw hoofdproduct, de Fine Oak-serie, waarbij de whisky zacht werd in zowel bourbon eikenhouten vaten als sherryvaten.
Kenmerken
De distilleerderij produceert een aantal uitdrukkingen in de kernserie van Sherry Oak, de meest algemeen beschikbare is de 12-jarige, hoewel de 18-jarige wijdverspreid is, naast een 10-jarige vatsterkte-expressie met 58% ABV; dure 25- en 30-jarige versies zijn ook te vinden.
Meer recentelijk, te beginnen in 2004, begon The Macallan voor het eerst single malt-expressies aan te bieden met een vulling van whisky gerijpt in andere gebruikte vaten dan ex-sherryvaten als onderdeel van het Fine Oak-assortiment. Macallan brengt ook speciale whisky’s op de markt in belastingvrije winkels op luchthavens zoals de 1824 Collection.
Er bestaan ook vele zeldzame, speciale releases en andere kleine bottelingen in productieruns.
Macallan single malt is gewild bij verzamelaars en oude bottelingen of beperkte speciale bottelingen halen regelmatig topprijzen op veilingen. Niet alleen verzamelaars, maar ook kenners genieten van de fruitige, aromatische Speyside-whisky, die ook regelmatig prestigieuze prijzen ontvangt.
Enkele jaren geleden liet Macallan de leeftijdsaanduidingen vallen in zijn kernassortiment in Europa en definieert nu de verschillende bottelingen door de kleuren die ontstaan door verschillend vatbeheer.
Deze tijdloze whisky’s uit de “1824-serie” heten Macallan Gold, Amber, Sienna en Ruby. De namen weerspiegelen het kleurkarakter van de individuele bottelingen, die het resultaat zijn van het doelbewust mengen van sherryvaten van Europese en Amerikaanse eiken en ex-bourbonvaten. De 1824-serie biedt een breed scala aan smaken: citrus- en vanille-aroma’s, bloemige noten en eiken in goud; Amber, waar de aroma’s van citrus en vanille worden aangevuld met rozijnen en kaneel; Sienna met dadels, vijgen, sinaasappels en vanille; en Robijn met kruidige tonen van gember en nootmuskaat, en een fijne, droge zoetheid met eiken tonen.
Historie
Macallan was een van de eerste distilleerders in Schotland met een legale licentie. Sindsdien hebben ze een reputatie opgebouwd als een van ’s werelds toonaangevende single malt whisky’s. De creatie van The Macallan is gebaseerd op de essentiële bijdragende invloeden van Spanje, Noord-Amerika en Schotland – en van hun respectieve natuurlijke grondstoffen, gecombineerd met traditionele methoden en vakmanschap. opgericht in 1824.
De Macallan-distilleerderij is opgericht door Alexander Reid, een gerstboer en onderwijzeres. De oorspronkelijke naam van het gebied was “Maghellan”, afkomstig van het Gallische woord “magh”, wat vruchtbare grond betekent en “Ellan”, van de monnik St.Fillan – die nauw verbonden was met de kerk die op het terrein van The stond Macallan Estate tot 1400. Boeren maakten al eeuwenlang whisky op hun Speyside-boerderijen in het gebied, en gebruikten hun overtollige gerst tijdens de rustigere wintermaanden.