Over The Balvenie

De Balvenie-distilleerderij is een Speyside single malt Scotch whiskystokerij in Dufftown, Schotland, eigendom van William Grant & Sons. Balvenie-distilleerderij deelt dezelfde (enorme) site met Glenfiddich en Kininvie, maar maakt zijn whisky op een heel andere manier dan zijn twee zussen.

Balvenie maakt whisky volgens het traditionele batchproces van de productie van single malt. Het gebruik van lokaal geteelde gerst heeft de voorkeur en wordt waar mogelijk gemout. Van de meer dan 120 distilleerderijen in Schotland is Balvenie een van de slechts zeven distilleerderijen met een eigen moutvloer. En de enige distilleerderij die nog steeds alle 5 de zeldzame ambachten allemaal ter plaatse beoefent.

Bekendste soorten whiskey’s

Populaire leden van het Balvenie-assortiment zijn Doublewood, Caribbean Cask en de Tun-serie.

Doublewood 12 (12 jaar)

Geur

Zoet fruit en Oloroso sherrynoten, gelaagd met honing en vanille

Smaak

Zacht met prachtig gecombineerde smaken: nootachtige zoetheid, kaneelkruidigheid en een delicaat geproportioneerde laag sherry

Afdronk

Lang en opwarmend

Caribbean Cask 14 (14 jaar)

Geur

Rijke, zoete en romige toffee in de neus gecombineerd met tonen van vers fruit

Smaak

Afgerond met tonen van vanille en zoete eik, met een fruitig karakter dat zich met de tijd ontwikkelt

Afdronk

Zacht en aanhoudend

Doublewood 17 (17 jaar)

Geur

Elegant en complex eiken, vanille, honingzoet en een vleugje groene appel

Smaak

Zoet met gedroogd fruit, sorbetkruid, geroosterde amandelen en kaneel, gelaagd met een rijkdom aan romige toffee-tonen en sporen van eiken en diepe vanille

Afdronk

Vanille-eik, honing en kruidige zoetheid

Tun 1509 (no. 1)

Om Batch No.1 van The Balvenie Tun 1509 te creëren, selecteerde David C. Stewart MBE zorgvuldig 42 van de beste vaten – 35 traditionele Amerikaanse eiken vaten en zeven Europese eiken sherry butts – van de kostbare oude whisky’s van de distilleerderij.

Historie

Balvenie werd gebouwd op een terrein van 12 hectare grenzend aan Glenfiddich in 1892/3. Oorspronkelijk bekend als Glen Gordon nam het de naam aan van het enorme (verwoeste) kasteel dat ernaast lag. Het ‘nieuwe’ kasteel, al vervallen in 1893, werd omgevormd tot mouterij.

 

De distilleerderij leverde vullingen, voornamelijk voor de Grant’s Standfast-blend, tot 1973 toen de eerste officiële botteling werd gemaakt. De voortdurende vereisten als een bijdrage aan melanges beperkten aanvankelijk de groei als een op zichzelf staand merk (hoewel het zijn cultstatus verhoogde). Dit werd enigszins verlicht door de opening van Kininvie in 1990, maar het was pas met de bouw van Ailsa Bay dat uiteindelijk grotere voorraden beschikbaar kwamen. Het is nu een van de snelst groeiende merken van single malt ter wereld.

The Balvenie | Slijterijhenkpeter | Bunschoten-Spakenburg

 – Ons The Balvenie aanbod –

the Balvenie 30 years 70 cl

1,449.00
Lees meer

The Balvenie DCS Compendium Chapter 1997/194

1,899.00
Lees meer

The Balvenie 25 years old Single Barrel Traditional Oak Cask #176

599.00
Lees meer

The Balvenie 25 years old Single Barrel Traditional Oak Cask #177

569.00
Lees meer

Balvenie Tun 1509 Batch 4

350.00
Lees meer

Balvenie Tun 1509 Batch 1

599.00
Lees meer