Over Dom Pérignon
Dom Pérignon, gemaakt door Moët & Chandon, is een vintage champagne gemaakt met een geschatte mix van 50% Pinot Noir en 50% Chardonnay. Het eerbiedwaardige champagnehuis creëerde Dom Pérignon in de jaren 1920 als topcuvée.
Kenmerken
De geur
Het openingsboeket is complex en stralend, een mengeling van witte bloemen, citrus en steenfruit. Het algehele effect wordt versterkt door de frisheid van anijs en gemalen munt. De laatste aroma’s van de wijn beginnen kruidige, houtachtige en geroosterde tonen te vertonen.
De smaak
Er is een volledig evenwicht tussen de neus en het gehemelte. Het slanke, minimalistische, pure, strakke, atletische karakter komt nu ook tot uiting in warmte. De vrucht is uitgesproken en helder. De karakteristieke zuurgraad van de vintage is opmerkelijk goed geïntegreerd. De persistentie is voornamelijk aromatisch, grijs, rokerig en veelbelovend.
Historie
Dom Pérignon is vernoemd naar een 17e-eeuwse benedictijnse monnik, Dom Pierre Pérignon (1638-1715), die naar verluidt mousserende wijn heeft uitgevonden tijdens zijn ambtstermijn als keldermeester in de abdij van Hautvillers, nabij de stad Épernay.
In werkelijkheid was zijn taak in de abdij het tegenovergestelde van de mythe: een manier vinden om een tweede gisting in de fles te voorkomen omdat er zoveel voorraad verloren ging door exploderende flessen.
Mousserende wijn was al in Frankrijk in productie, gemaakt door het bottelen van wijn terwijl het nog fermenteerde. Deze methode, bekend als pétillant-naturel of simpelweg ‘pét nat’, wordt nog steeds gebruikt in delen van Frankrijk en zelfs in de Verenigde Staten.
Het was een Engelse wetenschapper, Christopher Merret, die voor het eerst de methode vastlegde die vandaag in Champagne wordt gebruikt: suiker toevoegen aan een reeds gefermenteerde wijn om een tweede gisting te veroorzaken. Hij kon dit bereiken dankzij de superieure sterkte van Engelse glazen flessen in vergelijking met de Franse equivalenten.
Er wordt echter aangenomen dat Dom Pierre Pérignon pionierde in wijnbouw- en wijnbereidingsmethoden die de wijnen van champagne transformeerden – hij importeerde niet alleen de sterkere flessen uit Engeland, maar hij probeerde ook de kwaliteit van de wijn die hij maakte te verbeteren.
Een document dat drie jaar na zijn dood werd gepubliceerd, schreef verschillende baanbrekende wijnbereidingsmethoden toe aan de monnik, waaronder:
- Snoeien om opbrengsten te verminderen maar concentratie te verbeteren
- Zorgvuldige behandeling van de druiven om te voorkomen dat de schil wordt gebroken en het sap niet in de lucht komt
- Meerdere zachte drukken om huidcontact en extractie van tannines te minimaliseren
Moët & Chandon kochten de merknaam voor hun prestigieuze cuvée in 1937. Tegenwoordig maakt Dom Pérignon deel uit van het rijk Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), eigendom van de rijkste man van Frankrijk, Bernard Arnault. Het is door de jaren heen de champagne bij uitstek geweest voor tal van beroemdheden en royalty’s. Het is gedenkwaardig gekozen voor de bruiloft van Lady Diana Spencer en Prince Charles in 1981.
In 1959 voegde Dom Pérignon een Rosé Champagne toe aan haar assortiment.
De chef-kok van Dom Pérignon sinds 1990, Richard Geoffroy, draagt de teugels in 2019 over aan Vincent Chaperon. Ze hebben 13 oogsten samengewerkt.
